Представете си: Германия е въоръжена с ядрени оръжия и това

...
 Представете си: Германия е въоръжена с ядрени оръжия и това
Коментари Харесай

Да бъде ли Германия ядрена военна сила?

 Представете си: Германия е въоръжена с нуклеарни оръжия и това не е апокалиптичен разказ, в който нацистите печелят Втората международна война, а напълно действителен спор в страната, написа в коментар европейското издание Politico. Темата се разяснява по отношение на враждебната изразителност на американския президент Доналд Тръмп.
Welt am Sonntag излезе с коментар със заглавие на последното си издание: " Нуждаем ли се от бомба? ", в който анализатори се притесняват, че за първи път от 1949 година Германия към този момент не се намира под защитния нуклеарен чадър на Съединени американски щати.

Това състояние слага потребността от диспути по отношение на националната защита, безапелационен е Кристиан Хаке. За него европейско решение е много илюзорно, тъй като обособените страни имат разнообразни ползи.

 

Вероятно е елементарно да приемем, че това е коментар на екстравагантен учен, написа Politico. Но думите на Тръмп по време на срещата на НАТО, че Съединени американски щати може би ще продължат сами, също би трябвало да бъдат взимани поради.

Не за първи път Берлин обмисля по какъв начин да се въоръжи с нуклеарни оръжия. През 60-те години Конрад Аденауер се обръща към Шарл де Гол с концепция страната да се причисли към френските нуклеарни сили, само че получава " общителен отвод ". През 1968 година, когато Аденауер към този момент не е на власт, Германия ратифицира контракта за неразпространение на нуклеарно оръжие.

Сега обаче това състояние е подложено на полемика. " Ако Германия резервира статута си на неядрена мощ, какво би предиздвикало Турция или Полша, да вземем за пример, да я последват? ", разяснява някогашният немски дипломат в Съединени американски щати Волфганг Ишингер във връзка със публикацията във Welt am Sonntag.

Кой би желал Германия да е последният член на контракта за неразпространение на нуклеарни оръжия, пита се още политикът.

Улрике Франке е уверена, че би трябвало да има стратегически спор по тематиката в Европа и Германия, а Европейската система за сигурност не е готова за бъдещето.

Години наред немските политици избягваха да разясняват защитата, опасявайки се от скептицизма на гласоподавателите да бъдат отделяни порече средства за армията. След толкоз години под американския нуклеарен щит множеството германци са уверени, че сигурността им е обезпечена.

А и доста от тях още носят стигмата на военната униформа и даже доста военни на дейна работа през днешния ден избират да носят цивилно облекло, отивайки на работа.

Сега обаче рецензиите на Тръмп, че страната не отделя избраните от НАТО 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, накара политическата класа да премисли обстановката. Вътрешни отчети демонстрират, че немската войска е неподготвена - през май единствено четири от 124-те бойни самолети Eurofither летят.
По публикацията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР